Kostfibrer

Kostfibrer är de kolhydrater som inte bryts ned vid matsmältningen utan når hela vägen till tjocktarmen opåverkade. De mest förekommande typerna är cellulosa, hemicellulosa, pektin samt lignin. 
Kostfibrer hittar du i livsmedel så som:
  • frukt, grönsaker och rotfrukter
  • ärtor, bönor och linser
  • bröd, flingor, gryn samt pasta och och ris av fullkorn

Kostfibrer är viktiga för att tarmarna ska fungera normalt. För den som har problem med trög mage är det viktigt att äta mycket fibrer och att dricka tillräckligt med vatten. Fiberrika livsmedel ger större mättnadskänsla än fiberfattiga livsmedel. Den större mättnadskänslan minskar småätandet och kan göra det lättare att hålla vikten. Eftersom det ofta krävs att man tuggar fiberrika livsmedel lite mer ökar salivproduktionen, vilket också är bra för tänderna. Fiberrik mat är ofta mindre fet än fiberfattig, vilket bidrar till att hålla blodfettnivåerna låga. Mat med mycket kostfibrer gör också att blodsockret stiger långsamt.

De flesta behöver äta mer kostfibrer. Här är tips på hur man kan få i sig mer kostfibrer:

  • Ät mer fiberrika livsmedel som grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt och bär. De är också rika på vitaminer och mineraler.
  • Välj bröd, flingor, gryn, pasta och ris av fullkorn.
  • Välj hellre fiberrik müsli än majsflingor som cornflakes.

Nyckelhålet hjälper dig att hitta mat med mycket fibrer. Vill du veta hur mycket fibrer olika livsmedel innehåller kan du ibland hitta uppgifter på förpackningen. 

Om man äter väldigt mycket fibrer kan man dock få ont i magen, problem med gaser och till och med diarré, så tänk på att få i dig en lagom mängd. En "lagom" mängd för en vuxen person är cirka 25-35 gram fibrer varje dag. Enligt studier får vi svenskar bara i oss ungefär hälften av vad vi egentligen behöver, så tänk på att välja fiberrik mat och ta en extra frukt till mellanmål till exempel. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0