Mat med medicinsk verkan

  1. Pumpafrön
    Det finns faktiskt något ännu mindre än bär som kan få dig piggare. En näve pumpafrön bidrar till att hålla hormonbalansen i en stadig nivå så du slipper humörsvängningar.

  2. Avokado
    Avokadon är full med folsyra, ett ämne som hjälper kroppen att förbränna proteiner. Detta bidrar i sin tur till att hålla energinivån uppe.

  3. Chili
    Krydda upp vardagen med lite chili. Det ökar inte bara endorfinnivån i kroppen utan hjälper dig hålla värmen och humöret uppe, samt ökar din förbränning.

  4. Honung
    Släng ner en klick honung i morgonteet eller müsliskålen så får du en energikick av detta naturliga socker.

  5. Vitlök
    Trots att den inte är din andedräkts bästa vän, är vitlöken något din kropp behöver. Den hjälper till att få igång blodgenomströmmningen så att hjärtat slipper slösa mer energi än vad det behöver på att forsla runt blodet.

  6. Mandel
    Liksom vitlök innehåller mandlar aminosyror som får blodet att flyta snabbare genom kroppen. Mixa upp frukostflingorna med en näve mandlar så får du en bra start på dagen.

  7. Gojibär
    Även något så litet som ett bär kan få dig att må bättre. Dessa små rackare, även kända som gojibär, ökar tesosteronnivån hos män och förbättrar immunförsvaret med sin höga mängd antioxidanter.

  8. Choklad
    Sist men inte minst har vi choklad. Ja, choklad är inte bara gott utan innehåller olika aminosyror som är perfekt om du vill få bättre humör. Ju högre kakaoinnehåll desto bättre, men se till att äta chokladbiten tidigt på dagen då det höga sockerinnehållet senare kan innebära problem att somna.
 

Rejäl träningvärk!

Åh vad jag älskar att vakna upp med träningsvärk, då vet man att man tagit i snäppet mer än vad kroppen är van vid! Tränade ben/rumpa igår, som jag normalt sett gör varje onsdag. Får ofta frågan efter bra övningar när det gäller bland annat dessa muskelgrupper så jag tänkte tanken att demonstrera lite olika övningar som jag gör så ni kanske hittar en ny variant att testa på! 
Vi får se framöver hur jag lägger upp det, så håll utkik. 
 

Äntligen!

Fick äntligen hämtat ut mina nya snabba skor från Nike. Är helt kär!


Trööött

30 minuter powerwalk, 60 minuter bodycombat och 70 minuter högintrnsiv intervall senare ligger jag hemma död i min älskade soffa. Är helt slut, men det är ju precis så det ska vara! Lördagsträningen är veckans tuffaste konditionsmässigt.
Till lunch blev det köttfärs, vitkål och turkisk yoghurt. Det ser faktiskt inte alls frestande ut men det var jättegott.


Lördag

Startar dagen på bästa möjliga sätt!


Morotssoppa

Jag tänkte att det var högst relevant att posta ett inlägg med recept på vegetarisk soppa eftersom jag precis skrivit ett inlägg om rött kött.
Den blev fakriskt jättegod, var superenkel och gick dessutom väldigt fort. 
Hittade faktiskt receptet i en fitnesstidning jag läste häromdagen så jag kan inte ta åt mig hela äran. 
 
Ingredienser
½ kg morötter 
6 dl vatten
1 hönsbuljongtärning (eller grönsaksbuljong)
1 tsk sambal oelek (ta mer eller mindre beroende på hur stark mat du gillar men det blir definitivt hetta med 1 tsk!)
2½ fet yoghurt (värmetålig)
salt och peppar
 
Gör såhär
Skala och skiva morötterna och stek dem i smör eller olja för att få fram mer smak. Koka upp vatten och buljongen och tillsätt morötter samt sambal oelek. Låt koka tills morötterna mjuknat och mixa sedan samman soppan med stavmixer. Tillsätt yoghurten och mixa ytterligare. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer sambal oelek om du så önskar. Tid: ca 10- 15 min.

Rött kött

Det är många debatter fram och tillbaka hurvida det röda köttet är bra för hälsan eller inte. Utan att ta en direkt ställning tänkte jag redogöra för vad som är bra respektive dåligt så ni själva kan ta egen ställning. 
Till att börja med kan det vara bra att förklara att rött kött är i princip ett samlingsnamn för de kött vi får från alla de fyrbenta djuren så som, ko, gris, oxe eller lamm. Enligt studier ska man åtminstone tänka på att inte äta mer än 100 gram dagligen för att täna på sin hälsa. 
 
Här radar jag upp lite fördelar med det röda köttet:
  • Järnet- bra för att förebygga blodbrist
  • Protein- viktigt för alla delar av kroppen för uppbyggnad, i främsta fall muskler om du tränar regelbundet
  • Aminosyror- Aminosyrorna från proteiner hjälper till att utsöndra hormoner som påverkar hjärnans aptitreglering. Detta gör alltså att man kan nå viktminskning.
  • Zink- hjälper till att skydda huden och bygga upp immunförsvaret
  • B-vitamin- vitaminen hjälper till i ombildningen av kolhydrater, fett och protein till energi som går till musklerna.
  • Mineraler- fosfor, magnesium, kalium och selen med många fler mineraler är jätte viktiga för återhämtning och prestationsförmåga. 
Nackdelar:
  • Cancer- risken för att få cancer är större. Detta pga innehållet i köttet och på grund av hur köttet tillagas. Kött som steks eller grillas hårt brukar bilda cancerframkallande ämnen. För att minska dessa ämnen bör man istället koka eller snabbsteka köttet.
  • Reumatism- rött kött sägs öka risken för reumatism. Kollagenet i köttet sägs ge upphov till inflammation i leder.
  • Benskörhet- de stora proteinintagen kan avkalka benstommen och därför leda till benskörhet.
  • Blodtryck- mycket konsumtion av rött kött ka leda till ett högt blodtryck som är farligt eftersom det ökar risken för stroke eller hjärtinfarkt som två av många exempel. 

Precis som med allt annat finns för- och nackdelar. Det gäller alltid att ta reda på så mycket man kan och hitta alterntiven. Exempelvis händer det att jag byter ut nötfärs/blandfärs mot kycklingfärs eller fisk. Eller varför inte bara laga soppa en extra dag i veckan med grönsaker som dessutom innehåller massa fina vitaminer och mineraler!
 

Kostfibrer

Kostfibrer är de kolhydrater som inte bryts ned vid matsmältningen utan når hela vägen till tjocktarmen opåverkade. De mest förekommande typerna är cellulosa, hemicellulosa, pektin samt lignin. 
Kostfibrer hittar du i livsmedel så som:
  • frukt, grönsaker och rotfrukter
  • ärtor, bönor och linser
  • bröd, flingor, gryn samt pasta och och ris av fullkorn

Kostfibrer är viktiga för att tarmarna ska fungera normalt. För den som har problem med trög mage är det viktigt att äta mycket fibrer och att dricka tillräckligt med vatten. Fiberrika livsmedel ger större mättnadskänsla än fiberfattiga livsmedel. Den större mättnadskänslan minskar småätandet och kan göra det lättare att hålla vikten. Eftersom det ofta krävs att man tuggar fiberrika livsmedel lite mer ökar salivproduktionen, vilket också är bra för tänderna. Fiberrik mat är ofta mindre fet än fiberfattig, vilket bidrar till att hålla blodfettnivåerna låga. Mat med mycket kostfibrer gör också att blodsockret stiger långsamt.

De flesta behöver äta mer kostfibrer. Här är tips på hur man kan få i sig mer kostfibrer:

  • Ät mer fiberrika livsmedel som grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt och bär. De är också rika på vitaminer och mineraler.
  • Välj bröd, flingor, gryn, pasta och ris av fullkorn.
  • Välj hellre fiberrik müsli än majsflingor som cornflakes.

Nyckelhålet hjälper dig att hitta mat med mycket fibrer. Vill du veta hur mycket fibrer olika livsmedel innehåller kan du ibland hitta uppgifter på förpackningen. 

Om man äter väldigt mycket fibrer kan man dock få ont i magen, problem med gaser och till och med diarré, så tänk på att få i dig en lagom mängd. En "lagom" mängd för en vuxen person är cirka 25-35 gram fibrer varje dag. Enligt studier får vi svenskar bara i oss ungefär hälften av vad vi egentligen behöver, så tänk på att välja fiberrik mat och ta en extra frukt till mellanmål till exempel. 


Fitness Guru

Fick äntligen hem det nya proteinet. Var ju dum nog att köpa ananas förra gången som förmodligen toppar listan av det vidrigaste jag druckit. Inte att rekommendera! Dock verkar detta mjölkchoklad isolatet mycket mer lovande.


Onsdag

Hej allihop!
Blir kasst med uppdatering när jag går i skolan men ska försöka hinna med lite mer än vad jag lyckats med hittills.
Imorgon tänkte jag skriva om kostfibrer och kött.

Sitter just nu och äter mitt kvällssnack som idag bestod av bitar av en hel mango (jäklar vad knepiga de är att skära!), en kiwi och en banan toppat med turkisk yoghurt såklart. Hur gott som helst!
Imorgon blir det armar, mage för min del på gymmet. För er som känner mig så har jag alltså bytt ut min vilodag igår mot vad jag egentligen har på torsdagar.
Ha en trevlig kväll så hör ni mer från mig imorgon!


Tisdagsläsning

Sitter och läser älskade topphälsa! Blir alltid lika exalterad när mina fitness/hälsotidningar trillar in.


180212


Träningsbyxor

 
Alla ni som tränar, framför allt på gym, håller nog med mig när jag säger att det är så jäkla kul att köpa nya träningskläder. Träningsbyxor är en av de som är roligast att köpa och jag har 4 par just nu. Med just nu menar jag att jag ska beställa nya, faktiskt ett av de paren på bilden. Är helt kär i de gråa camotightsen från Better Bodies! Dessa är dock slut i princip överallt och kommer inte in igen förrän i mars, så får helt enkelt vänta tills dess. 
De kamouflerade byxorna finna på många ställen så som mmsports, gymgrossisten, bodystore, fitnessbutiken & svensktkostillskott för att försöka nämna de flesta och de kostar 799 kr på de flesta ställen. De svarta 2XU byxorna finns tillgängliga sportkompression och löplabbet. De är lite svårare att få tag på och kostar runt 1000-lappen (upp mot 1300 kr).
Kommer nog att inskaffa de svarta innan året är slut om jag känner mig själv rätt! 

Snacks som bör undvikas!

Förutom allt de uppenbara som bör undvikas listas de 7 tilltugg som inte borde låta dig luras.: 
  • Potatischips
    Förutom att chipsen innehållet mycket fett, natrium och kalorier har de även ett högt glykemiskt index (GI) som sätter stopp för blodsockret. När potatisen upphettas till en hög temperatur släpper de ifrån sig akrylamid som ofta associeras med nervskador.

  • Riskakor
    Trots att många betraktar riskakor som ganska oskyldiga tilltugg är de minst lika onyttiga som chips och kakor. Riskakor är gjorda av polerat vitt ris som nästan bara består av snabba kolhydrater. Många sorter är dessutom smaksatta och innehåller onödigt mycket socker och salt. Tack vare de snabba kolhydrater kan dessa intas i kombination med fysisk aktivitet, men det finns definitivt bättre alternativ!

  • Blåbärsmuffins
    Detta populära fikabröd lurar även hälsokunniga människor med sitt löfte om att innehålla nyttigheter som frukt och bär. Om du inte gjort muffinsen själv bör du undvika dem i handeln då de ofta innehåller extra tillsatt socker och smakaromer.

  • Honungsrostade saltade nötter
    Kombinationen av fett, socker och salt gör att du kan stoppa i dig en hel skål med dessa utan problem. Nötter är nyttigast i sin naturliga form så skippa de som är smaksatta.

  • Micropopcorn
    Bortsett från alla de bearbetade kolhydraterna och salt innehåller popcorn mycket ohälsosamma transfetter. Dessutom är insidan av påsarna ofta överdragna med kemikalier för att förhindra att popcornen fastnar. Poppa istället popcornen själv i så lite fett som möjligt. Och undvik att salta!

  • Torkad frukt
    Skulle du äta sju mangos på en gång? Eller 12 persikor? En liten påse torkad frukt innehåller praktiskt taget så mycket. När frukten har torkats förlorar den det nyttiga – men behåller de naturliga sockerarterna. Våra kroppar är inte utrustade för att konsumera så mycket socker på en gång, fastän det kommer från en naturlig källa.
  • Lightläsk
    Lightläsken är det värsta av allt. Den innehåller nämligen ett cancerframkallande sötningsmedel, aspartam, som också kan kopplas till neurologiska problem. Dessutom påverkar läsken begäret i centrala hjärnan, vilket ökar aptiten.
Källa: ImproveMe

Måndag morgon

.. För de flesta. För mig blir det snarare lunchtid eftersom jag legat uppe sedan klockan två med maktkamper från katarren. Har alltså fått väldigt lite sömn så jag väljer att plugga hemifrån idag. Tänkte lägga mig och försöka få lite sömn snart så jag ändå orkar träna ikväll (nej jag är inte "sjuk" eller skolkar, jag tränar bäst jag vill). Känns inte som någon ide att sätta sig i skolbänken om jag ändå inte kommer kunna fokusera.
Har druckit lite te och tittar nu på Vakna med NRJ här hemma. Ha en bra dag!


Fredag

Godmorgon!
Har precis fått i mig min frukost och ska bege mig till gymmet om en stund tänkte jag. Idag står rygg & mage på schemat. Det ska bli skönt att få röra lite på sig eftersom jag vilade igår.


Sen lunch

I mitt matberg gömmer sig fullkornspasta, tonfisk, tomat, spenat och keso. Perfekt alternativ till lunch/middag!


Färdigtränad

Nu är jag påväg hem igen efter ett två-timmars styrkepass med Therese! Ben och rumpa fick sig en redig omgång men eftersom min magkatarr blivit värre vågar jag inte köra kondition som tidigare just nu, därför ska jag och min hurtiga lillasyster ge oss ut på en promenad som får bli dagens lättare variant av cardio.


Frukost & gym

Godmorgon!
Dagens frukost blev 2 ägg och en smoothie på blåbär, hallon & turkiskt yoghurt. Jättegott!
Om en stund tänkte jag bege mig mot gymmet för ben och rumpa. Hoppas på samma brutala träningsvärk som förra veckan när jag knappt kunde gå haha!
Ni hör mer från mig senare, ha en bra dag!


Food

Dagens middag bestod av de pizzaingredienserna jag använde för några dagar sedan men gjorde istället en omelett av det med ost och skinka. Tillsammans med det blev det babyspenat och tomat, supergott!


Fettisdag

Hej allesammans!
Har varit sjuk det senaste och har i princip varken sovit eller ätit vilket gjort att jag inte direkt prioterat att blogga. Nu är jag hur som helst frisk igen, (hur länge återstår dock att se. Firade fettisdagen med en riktigt fet semla idag såklart, och tränade sedan på det (bra grund att träna på..).
Hoppas ni haft en bra dag!


Middag

Efter en lång dag i skolan är jag äntligen hemma igen! Bara en enda dag kvar till lov, känns så jäkla bra. Har bara en enda uppgift kvar i skolan innan jag kan gå på lov.
Direkt när jag och min syster kom hem startade vi med middagen, som blev hemmagjord pizza. Dock inte i ugnen vilket gjorde den mycket lättare och snabbare att göra, samtidigt som den inte innehåller mjöl.
Bottnen innehöll 4 st äggvitor, 1dl havregryn samt pizzakrydda och oregano. Detta blandade vi samman och stekte som en variant av pannkaka. Efter det lade vi makrillfile på tillsammans med ost och det man själv vill ha. Som topping använde jag lite roccula. Väldigt enkelt och nyttigt!


Godmorgon!

Klockan är 7 och jag är påväg till gymmet. Idag står ben på schemat och kondition. Imorgon har jag vilodag, tror det kan behövas efter denna veckan hittills. På fredag får vi äntligen gå på lov, så jag tänkte att jag ska försöka kombinera styrketräning med mer olika typer av gruppträning/pass, så som spinning osv. Det är svårt att hinna med det på veckorna då jag tränar på morgonen och många av de passen går kvällstid!
Ha en bra dag allihop!


PT-Fia för Vakna med NRJ!

 
 
PT-fia tycker jag verkar som en vettig tjej rörande träning och kost! Hittade båda dessa videor på henne blogg
 

Leverans

När jag kom hem från skolan hade grejerna kommit från FitnessGuru! Ska testa proteinet efter passet tänkte jag, verkar jättegod med ananassmak.


Måndag

Äntligen är det måndag och idag kör jag igång med riktig träning och god kost, har varit lite hit och dit med det senaste veckan när jag varit sjuk och fyllt år. Hoppas dessutom mina kosttillskott kommer idag!
Avklarat dagens första pass bestående av högintensiv intervall och lite magövningar. Efter skolan har jag 30 minuter på mig att äta och byta om innan jag ska in igen och köra CXWORX följt av BodyCombat med Therese. 

Söndag

Äntligen är det lite lugn och ro här hemma! Har haft gäster sedan klockan 1 idag. Fick dock ett härligt träningspass inklämt som jag skrev tidigare idag.
Imorgon är det morgonpass innan skolan följt av ett cxworxpass & därefter Bodycombat med Therese! Vi har verkligen hittat våra inre krigare som vi låter helt ta över en timma både måndagar och lördagar, love it!
Nu ska jag snart sova, haft en bra födelsedag och jag är supernöjd. Godnatt!


My b-day

Godmorgon!
Blev väckt imorgon av otroligt stämningsfull sång och massa fina presenter. Känns dock av någon anledning som om det är någon annans födelsedag och jag har ingen aning om varför. Känns konstigt att tiden går så fort. Hur som helst väntar massvis av god mat, godsaker och tårta idag följt av restaurangbesök med min fina familj. Dock startar jag första halvan av dagen med ett ordentligt gympass, måste få röra mig om jag vet att jag ska sitta still länge idag, blir så rastlös.
Hoppas ni får en bra dag, så skriver jag om jag har möjlighet idag!


Avklarat pass

Nu återstår en timmas powerwalk. Ikväll blir det tacos och melodifestivalen här hemma med Therese! Firar sista dagen som 17-åring, känns ganska sjukt att bli 18 imorgon med allt vad det innebär.
Ha en bra dag!


Jordnötssmör

När jag förklarar för folk att jag älskar jordnötssmör och hur gott det är brukar jag få frågan "äter DU jordnötssmör, är inte det onyttigt?". Jo absolut är det onyttigt, precis som allt annat om man väljer dem onyttiga alternativen. Visst finns det jordnötssmör med massvis av tillsatt socker, salt, konserveringsmedel etc. Väljer man dessa är det absolut inte nyttigt. Dock finns det väldigt många bra alternativ från exempelvis märkena Green Choice & Kung Markatta. Dessa innehåller 99,3% rena jordnötter och pyttelite salt. Det är alltså inte en massa tillsatser och andra onödiga produkter utöver själva kärnprodukten. Det är precis som med allting annat, man måste kolla vad det innehåller för att sedan kunna avgöra om det är bra eller dåligt. 
Det höga innehållet av protein och fett gör det till ett enastående tillskott om du vill få i dig mera kalorier. Den mättande effekten gör det även passande för dig som vill äta minder men fortfarande känna dig mätt, t.ex. på diet.
  • Hög halt fibrer & antioxidanter
  • Hög halt nyttiga fetter
  • Hög halt fullvärdigt protein
  • Hög halt reservatrol

Till er som inte provat jordnötssmör borde definitivt göra det! Det är väldigt gott ihop med skivat äpple och med vaniljglass. Det är mina två favoritkombinationer, och inte alla tre saker ihop som ni säkert förstår men jag ville bara klargöra det. Och det där med jordnötssmör och glass låter säkert extremt äckligt i många personers öron men jag tyckr det är supergott, lite som en hemmagjord variant av ben & jerry.  
 

Taggad inför morgondagen

Låter säkert jättetöntigt att vara taggad inför att träna imorgon, tränar ju varje lördag. Enda skillnaden är att jag legat nedbäddad i fem dagar och jag är mer rastlös än någonsin! Imorgon står BodyCombat med Therese och Lisa samt ben på schemat. Har jag tur är det uppehåll imorgon och jag kanske kan ta mig ut på en powerwalk också, hoppas hoppas. Så skönt att äntligen få frigöra lite energi via träning, jag älskar verkligen att träna. 

De bästa träningslåtarna

 
 
 
 
 
 



Sötningsmedel

Bra för alla överviktiga samt diabetiker, dock dåliga för miljön och hälsan påstås det. Jag tror det handlar mycket om vilken typ av sötningsmedeln man pratar om och att det är svårt att generalisera ämnet eftersom det skiljer sorterna så mycket åt. 
 
Det finns två anledningar att äta livsmedel vars sötma kommer från sötningsmedel. Antingen är man ute efter något som är snällare mot tänderna, eller så vill man reducera kaloriintag och undvika förhöjda blodsockervärden.Men bara för att en produkt är ”sockerfri” betyder det inte den tagit hänsyn till både tandhälsa och kalorimängd. I vissa fall är sötningsmedlet rena kaloribomben jämfört med traditionellt socker, det gäller framför allt svagt sötade sötningsmedel som då måste användas i större mängd för att ge samma sötma som socker hade gjort.
 
Svagt sötade sötningsmedel

Sorbitol, xylitol, isomalt, mannitol, maltitol och laktitol är exempel på sockeralkoholer. De har samma eller mindre sötningsgrad (och i stort sett samma kaloriinnehåll) som traditionellt socker. Men de kan inte brytas ner av bakterierna i munhålan – därför är de också snällare mot dina tänder.
De finns ofta i sockerfritt godis, tuggummin, halstabletter och dylikt. I för stora mängder kan sockeralkoholer ha en laxerande effekt och är farligt att ge till husdjur eftersom de inte kan bryta ner vissa av substanserna.
 
Starkt sötade sötningsmedel

Det finns också sockerersättning som är betydligt sötare än vitt socker, i vissa fall upp till 500 gånger sötare. Det innebär att det krävs en mycket mindre mängd av preparatet för att uppnå samma sötningsgrad. Detta i kombination med låga kaloriinnehåll gör att de ofta används i light-produkter.

  • Sackarin är 300-500 gånger sötare än socker och har en kalorihalt på nära 0. Det passerar genom kroppen utan att påverka blodsockret och kan därför användas av diabetiker, till exempel för att söta kaffet.
  • Acesulfam K är cirka 180 gånger sötare än socker och också helt kalorifritt. Det kan ha en bitter eftersmak och kombineras därför ofta med andra sötningsmedel.
  • Sukralos är hela 600 ganger sötare än socker och saknar i princip kalorier. Till skillnad från andra sötningsmedel tål sukralos upphettning och kan därför användas vid bakning.
  • Aspartam är ett vanligt förekommande sötningsmedel i light-produkter. Det innehåller dock samma mängd kalorier som vanligt socker, men används i betydligt mindre mängd eftersom det är cirka 200 gånger sötare. Slutresultatet blir således en kalorireducerad produkt. Aspartam ger ingen kariespåverkan och blodsockret påverkas inte.När kroppen bryter ner aspartam bildas aminosyran fenylalanin. Personer med den ärftliga sjukdomen fenylketonuri kan inte bryta ner fenylalanin, därför är alla produkter med aspartam märkta med texten ”Innehåller en fenylalaninkälla”.
Andra alternativ till socker

Socker är en kolhydrat och i takt med de kolhydratrestrikiva dieternas frammarsch har också intresset för  alternativa sötningsmedel vuxit sig större. Ur sydamerikanska växtenStevia utvinns ett extrakt som är 300 gånger sötare än socker med med betydligt lägre kaloriinnehåll och blodsockerpåverkan.

Agave-sirap är ett annat och mer värmetåligt alternativ. Dess sammansättning gör produkten sötare än socker, men med ett lägre glykemiskt index. Blodsockret påverkas alltså inte i samma utsträckning som vid mat sötad med socker.

Effekter

Amerikanska studier har kunnat påvisa att sötningsmedel kan öka hungerskänslorna, en effekt som dock avtog när sötningsmedlet åts tillsammans med annan kost. 

Och när man jämförde råttor som åt yoghurt sötad med sackarin mot råttor som åt sockrad yoghurt noterade forskarna att sackarin-gruppen både åt mer och blev fetare än de andra råttorna.

När det gäller sötningsmedlens effekt på människor har flertalet studier dock visat att en viss viktnedgång kan sammankopplas med preparaten, förutsatt att de ersätter vanligt socker i maten.

Men det finns också forskning som pekar på att ett kontinuerligt intag av vissa sötningsmedel kan vara farligt. I en italiensk studie från 2005 kunde labbtester visa en ökad förekomst av cancer hos honråttor som konsumerat aspartam under hela sin livstid.

Forskare har också riktat kritik mot sötningsmedlen för att de bidrar till att skapa smakpreferenser som är för söta. Att vänja kropp och smaklökar vid söt mat skapar ett osunt behov av både traditionellt sötade produkter och livsmedel med sockerersättning menar de.

Det finns också en miljöaspekt i debatten. Sukralos kritiseras för att det bryts ner mycket långsamt i naturen. Medlets inverkan på miljön är än så länge oklar.

 

Källa: KK.no, Lomelegen.no, Wikipedia, Vårdguiden och Socialstyrelsen

 


Nike Free Run 3+

Åh, blir galen på dem här dösnygga skorna från Nike! Med dessa behövs inga tillfixade träningskläder utan endast denna färgklick. Mina personliga favoriter är de gula eftersom de är så utstickande, riktigt härlig färg. 
Dessvärre  verkar de vara svåra att få tag på och vad jag vet, kan endast beställas men om det är så att någon annan sitter inne på information om var man kan få tag på dem i butik får ni jättegärna höra av er! 

Får lyssna på min kropp

Godmorgon allihop!
Det blir ingen träning, och ingen skola för min del idag heller. Hade verkligen hoppats att va frisk tills idag eftersom jag legat hemma sedan i måndags, riktigt trist och framför allt fruktansvärt uttråkande. Blir så himla rastlös! 
Men precis som rubriken lyder antar jag att jag får lyssna på min kropp och repa mig en dag extra en fredag som denna. 
Under dagen kommer ni kunna läsa om inlägg rörande näring, sötningsmedel och lite kläder/vill-ha grejer! 
Ha en bra dag kära vänner

RSS 2.0