Bra mat?

Många av oss som tränar och tänker på vad vi äter vill ofta välja de bättre alternativen på i matbutiken. Nackdelen är bara att många av butikernas bra alternativ är ofta inte så himla bra, detta eftersom det ofta står "mindre socker", "fetfritt" eller liknande. Vi kan reda ut en sak här och nu, innehåller något som kan anas innehålla socker men inte gör det, då innehåller det massvis av sötningsmedel så som aspartam som jag har hört ska stanna kvar i kroppen och försvinner helt enkelt inte. Så länge man inte bytt ut sockret mot något sötningsmedel (stevia är inte medräknat) så är det bra. Men har man gjort detta för att skära ner på produktens kcal rekomenderar jag att hellre köpa en med riktigt socker i. Man ska försöka att hela tiden hålla allting i matväg så naturligt som möjligt som man vet att kroppen kan ta hand om. Hellre lite extra socker isåfall och fler kcal än inga kcal och skitprodukter!
 
Samma gäller "fettfritt", fett är inte farligt som många okunniga tror. Du blir inte fet av att äta fett. Detta gäller dock givetvis de bra fetterna. Vad är då de bra fetterna kanske ni undrar? Fett är bra och helt livsnödvändiga för att vi ska kunna fungera över huvudtaget. Detta gör det såklart inte berättigat att gå och köpa en fet pizza och tycka att man är väldigt nyttig såklart. Kroppen fungerar på så sätt att man måste få i sig av de bra fetterna för att kunna bygga muskler över huvudtaget. Dessutom orsakar ofta en fettfri diet att man äter fler kcal än du annars skulle gjort eftersom fett mättar, och skippar man hela tiden mat med fett finns det möjlihet att det blir svårt att känna mättnadskänsla och man småäter därför mer. Det finns en anledning till att fett finns i kostcirkeln! 
I denna mat hittar du de fins fetterna: 
  • fet fisk
  • oljor
  • nötter
  • yoghurt (riktig yoghurt, som exempelvis turkisk) 
  • ost
  • frön
Omkring 30 procent av energin vi äter bör komma från fett och inte mer än en tredjedel av detta – eller 10 procent av energin – bör vara mättat fett. 
Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. 
Sambandet mellan fett och prestation är starkt, och forskning visar t.ex. att fiskens omega-3-fettsyror både hjälper till att minska de inflammatoriska tillstånd som orsakar träningsvärk och som återuppbygger skadade celler. Tränar man mycket bör man äta cirka 1 gram fett per kilo kroppsvikt per dag. Bra källor till nyttigt fett är fisk, avokado, nötter samt vegetabiliska oljor.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0