Träna aldrig med ont i halsen

Många vana idrottare eller motionärer i allmänhet vet någonstans i bakhuvudet att det inte är att föredra att träna med fökyldning eller halsont. Dock kan det vara svårt att avgöra när man är tillräckligt i oskick för att träna, vilket gör att många tränar lite halvkrassliga. Detta gäller även mig såklart. 
Så fort du har en förkyldning som rör sig mot halsen är det definitivt läge att överväga vila. Det gör alltså ingenting om du har lite snuva, om det nu endast är fallet. Det som kan hända den som tränar trots halsont är att man helt enkelt kan klappa ihop och dö. Och nej det är ingen överdrivt, så farligt är det. Detta eftersom risken för hjärtsäcksinflammation är mycket stor. Får man hjärtsäcksinflammation eller perikardit som det egentligen heter, så har den dubbla hinnan runt hjärtat blivit inflammerad och vätska kan samlas mellan hinnorna. Detta gör att hjärtat får svårare att cirkulera blodet. Man kan dessutom ibland sammtidigt fått hjärtmuskelinflammation. Infalmmationen orsakas ofta av virus, varför det är så farligt att idrotta, träna eller sporta under halsont eller feber. Hjärtsäcksinflammationen kan gå över på några dagar men det kan lika gärna ta så lång tid som månader eller år. Man löper alltså risk även efter att halsontet gått över. Man märker dock snabbt om något är fel genom följande symptom.
  • man får en skärande smärta till vänster eller mitt i bröstet
  • det gör mer ont när man andas djupt eller rör på sig
  • man blir andfådd
  • underbenen svullnar upp


Man behandlar hjärtsäcksinflammation med smärtlindrande och inflammationshämmande medicin. Man kan behöva söka läkarvård för att tappa ut vätska ur hjärtsäcken. Om det finns någon annan bakomliggande sjukdom kan man även behöva behandling för denna.

Träning och kroppsarbete är alltså något man måste undvika tills man åter är fullt frisk.

Källa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0