Rött kött

Det är många debatter fram och tillbaka hurvida det röda köttet är bra för hälsan eller inte. Utan att ta en direkt ställning tänkte jag redogöra för vad som är bra respektive dåligt så ni själva kan ta egen ställning. 
Till att börja med kan det vara bra att förklara att rött kött är i princip ett samlingsnamn för de kött vi får från alla de fyrbenta djuren så som, ko, gris, oxe eller lamm. Enligt studier ska man åtminstone tänka på att inte äta mer än 100 gram dagligen för att täna på sin hälsa. 
 
Här radar jag upp lite fördelar med det röda köttet:
  • Järnet- bra för att förebygga blodbrist
  • Protein- viktigt för alla delar av kroppen för uppbyggnad, i främsta fall muskler om du tränar regelbundet
  • Aminosyror- Aminosyrorna från proteiner hjälper till att utsöndra hormoner som påverkar hjärnans aptitreglering. Detta gör alltså att man kan nå viktminskning.
  • Zink- hjälper till att skydda huden och bygga upp immunförsvaret
  • B-vitamin- vitaminen hjälper till i ombildningen av kolhydrater, fett och protein till energi som går till musklerna.
  • Mineraler- fosfor, magnesium, kalium och selen med många fler mineraler är jätte viktiga för återhämtning och prestationsförmåga. 
Nackdelar:
  • Cancer- risken för att få cancer är större. Detta pga innehållet i köttet och på grund av hur köttet tillagas. Kött som steks eller grillas hårt brukar bilda cancerframkallande ämnen. För att minska dessa ämnen bör man istället koka eller snabbsteka köttet.
  • Reumatism- rött kött sägs öka risken för reumatism. Kollagenet i köttet sägs ge upphov till inflammation i leder.
  • Benskörhet- de stora proteinintagen kan avkalka benstommen och därför leda till benskörhet.
  • Blodtryck- mycket konsumtion av rött kött ka leda till ett högt blodtryck som är farligt eftersom det ökar risken för stroke eller hjärtinfarkt som två av många exempel. 

Precis som med allt annat finns för- och nackdelar. Det gäller alltid att ta reda på så mycket man kan och hitta alterntiven. Exempelvis händer det att jag byter ut nötfärs/blandfärs mot kycklingfärs eller fisk. Eller varför inte bara laga soppa en extra dag i veckan med grönsaker som dessutom innehåller massa fina vitaminer och mineraler!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0